Sessiz dua ve zikir olur mu?
Sual: Duayı kalben yapmak uygun mudur?
CEVAP
Kendi işitecek kadar okumak lazımdır.
Sual: Âyet-el kürsiyi, kısa sureleri veya (Lâ havle..., Lâ ilahe illallah) gibi zikirleri yolda veya otobüste giderken, dudakları kıpırdatmadan kalb ile söyleyebilir miyiz?
CEVAP
Kendi işiteceğimiz kadar okumamız gerekir. Yoksa ibadet etmiş olmayız. Fakat sırf kalbi temizlemek niyetiyle kelime-i tevhid yani La ilahe illallah, kalb ile söylenir. Bu sessiz zikirdir.
Sual: Kalb ile de zikir yapılır mı? Yani sessiz zikir caiz mi?
CEVAP
Kalbi temizlemek için sessiz yapılır. Ancak dil ile söylemedikçe, ibadet sevabı hasıl olmaz.
Sual: Ölülere veya başkalarına bağışlanacak olan kelime-i tevhidin dil ile söylenmesi gerektiğini bildirdiniz. Halbuki Seadet-i Ebediyye’de yalnız kalb ile de kelime-i tevhidin söyleneceği bildirilmektedir. Bunun açıklaması nasıldır?
CEVAP
Ölülere veya dirilere bağışlamak için okunacak hatm-i tehlillerin mutlaka dil ile söylenmesi gerekir. Dil ile söylenmezse ibadet olmaz ve ibadet olmayan da bağışlanmaz. Kalb ile olan, yalnız kalbi temizlemek için kalbden söylenen kelime-i tevhid, ibadet olmadığı için başkasına bağışlanamaz. Seadet-i Ebediyye’de bildirilen husus budur.
Sual: Namazdan sonra ve başka zamanlarda yapılan duaları, çektiğimiz tesbihleri, kalbden mi yapmak uygundur, yoksa kendimiz işitecek kadar bir sesle mi okumalıdır?
CEVAP
Duaları, kendimiz işitecek kadar okumak gerekir. Tesbih çekerken de kendimiz işitecek kadar bir sesle okumalıdır. Dudakları kıpırdatmadan tesbihleri sessiz çekmek, duaları sessiz yapmak uygun olmadığı gibi, yüksek sesle de, söylemek uygun değildir. Namazda, kendisi işitecek kadar okumazsa, namaz sahih olmaz.
Sessiz Duâ ve Zikr olur mu?
11 mesaj
• 1. sayfa (Toplam 2 sayfa) • 1, 2
|
كلب الكلاب الخدام الخدام الاسلام
ابو الليل لاشكي العثماني [img]http://img134.imageshack.us/img134/166/adszwcl.png[/img] |
|
|
::emek::
dil ile söylemessek kiramen katibin melekleri amel defterine yazacak bir cümle bulazlar onlar aşikar olanı görür ve kaydeder kalbte olanı yanlız Allahu teale bilir selametle |
|
|
Hafî de olur, cehrî de...Tüm canlılar ister-istemez Allah'ı zikrederler.
Zikirden amaç; her şartta ve durumda Allah'ın varlığını bütünlüğünü beyninde ve kalbinde hissetme halidir. Nitekim Kur'an'da anma, yad etme, hatırlama, şükretme, hatırda tutma, diline dolama, anlama, akletme, düşünme, ibret alma, ün, şan, kendisi ile bilinen, izzet kazanılan şey, öğüt verme, öğüt alma şeklinde kullanılmıştır. Dolayısıyla zikretmek sadece konuşma ve vücut hareketleriyle yapılan pratiklerden öte bir anlama sahiptir. Yani; Allah'ı anmak demek ona kalpten bağlanmak, sürekli olarak onun gözetimi ve denetimi altında yaşamaktır. Yoksa kuru kuruya Yüce Allah'ın adını tekrarlayıp durmak değildir. Kiramen Katibin melekleri sadece zahiratı da görüp işitmezler, Kur'ânda meâlen buyrulur ki; "Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin ona verdiği vesveseyi de biz biliriz. Çünkü biz ona şah damarından daha yakınız. Üstelik, biri insanın sağ tarafında, biri sol tarafında oturmuş iki alıcı melek de onun yaptıklarını alıp kaydetmektedir. İnsan hiçbir söz söylemez ki onun yanında yaptıklarını gözetleyen ve kaydeden hazır bir melek bulunmasın." (Kâf suresi, 16-18) Ve's-Selâm. ![]() Kaynak göstermeden ve izinsiz kopyala-yapıştır yapanlara hakkımız helal değildir. Amacımız doğruyu doğru olarak sürdürmeye çalışmaktır. KLAVYE ÜRETİR, FARE TÜKETİR |
|
|
Bir sorum olacak zikir cekerken elbette abdestli olmak gerekiyor dogrusuda budur ,ama abdestsizde zikir cekmemin sakincasi varmi
ilgileriniz icin simdiden tesekür ederim Hararet nardadır sacda değil
Marifet baştadır taçda değil Her ne arar isen kendinde ara Kudüs’te Mekke’de Hac’da değil |
|
|
Merhaba,
Tesbih çekerken abdestli olmak şart değildir. Abdestsiz zikir çekmek günah değildir. Ancak abdestli çekilirse daha iyi olur. Rabbini, içinden yalvararak ve korkarak, yüksek olmayan bir sesle sabah-akşam zikret ve gafillerden olma. El-A'raf / 205 Ey iman edenler! Mallarınız ve evlatlarınız sizi, Allah'ı zikretmekten alıkoymasın. Her kim bunu yaparsa, işte onlar ziyana uğrayanların ta kendileridir. El-Münafikun / 9 Onlar ayaktayken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar. Göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde düşünürler. "Rabbimiz! Bunu boş yere yaratmadın, seni eksikliklerden uzak tutarız. Bizi ateş azabından koru" derler. Al-i İmran / 191 Münafıklar, Allah'ı aldatmaya çalışırlar. Allah da onların bu çabalarını başlarına geçirir. Onlar, namaza kalktıkları zaman tembel tembel kalkarlar, insanlara gösteriş yaparlar ve Allah'ı pek az anarlar. En-Nisa /142 Son olarak belirtmek isterim ki, Abdestsiz iken Allah'ı zikretmekte sakınca yoktur. Fakat Abdest edebin bir parçasıdır. Hayrlı Günler. ![]() Kaynak göstermeden ve izinsiz kopyala-yapıştır yapanlara hakkımız helal değildir. Amacımız doğruyu doğru olarak sürdürmeye çalışmaktır. KLAVYE ÜRETİR, FARE TÜKETİR |
|
|
Allah sizden razi olsun Kartal kardesim aydinlatici bilgileriniz icin
Hayirli günler Münafıklar, Allah'ı aldatmaya çalışırlar. Allah da onların bu çabalarını başlarına geçirir. Onlar, namaza kalktıkları zaman tembel tembel kalkarlar, insanlara gösteriş yaparlar ve Allah'ı pek az anarlar. En-Nisa /142 birde sormus oldugum soru ile yukarda belritmis oldugunuz ayetteki baglantiyi anlayamadim ,beni mazur görün sormamda bir sakinca yoksa Hararet nardadır sacda değil
Marifet baştadır taçda değil Her ne arar isen kendinde ara Kudüs’te Mekke’de Hac’da değil |
|
|
Sormanızda elbette sakınca yoktur.
Altını çizerek belirteyim o halde... Münafıklar, Allah'ı aldatmaya çalışırlar. Allah da onların bu çabalarını başlarına geçirir. Onlar, namaza kalktıkları zaman tembel tembel kalkarlar, insanlara gösteriş yaparlar ve Allah'ı pek az anarlar. En-Nisa /142 Bu âyet sadece içimden eklemek geldiği için ekledim. Zirâ günümüzde bu durumla çok karşılaşmaktayız. Öncelikle Allah'ı anmanın herhangi bir durumla sakınca olmadığını belirtmemin ardından "pek az anmak" karşıtı olarak anmamak için bir sebep olamayacağına bağlam yapmak istemiştim. Fakat anlaşılamamış...Bu o kadarda mühim değil. Herkes kendisine lazım olanı alır. İnşâAllah. Ve's-Selâm. ![]() Kaynak göstermeden ve izinsiz kopyala-yapıştır yapanlara hakkımız helal değildir. Amacımız doğruyu doğru olarak sürdürmeye çalışmaktır. KLAVYE ÜRETİR, FARE TÜKETİR |
|
Aciklamaniz icin yinede ALLAH SIZDEN RAZI OLSUN emeginize saglik ,evet bende burda diger anlasilir aciklamalarinizla birlikte herkez kendine lazim olani alir msj nizida bir ima oldugunu ailgiladim , böyle bir cümleyi yazanizdaki gaye nedir anlamadim ama ben sizin ciddi ve saygin kisiliginize samimiyetinize güvenerek sordum amacim baska birsey deyil beni baska sitedende taniyorsunuz hatirlarsaniz sizide,bende takip ettigim kadari ile ordan taniyorum sitenize kayit olmdum bilgilerinizden ALLAH rizasiicin faydalanmakti niyetim ama rahatsiz etmisim hissine kapildim kardesim Hakinizi helal edin Amacim kimseyle tartismak deyil yanlis anlasilmasin Hararet nardadır sacda değil
|
|
Âyet Allahu teâla'nın kelâmıdır.
Yukarda konuyu ifade ettim. Herhangi bir imâ söz konusu değildir. Altında zâtınıza ait birşey aramayınız. Genele'dir bu sözüm. Özelliklede önce kendi nefsime'dir. Hayrlı Paylaşımlar. ![]() Kaynak göstermeden ve izinsiz kopyala-yapıştır yapanlara hakkımız helal değildir. Amacımız doğruyu doğru olarak sürdürmeye çalışmaktır. KLAVYE ÜRETİR, FARE TÜKETİR |
|
sevgili elifim kartal kardeşimiz engin bilgisiyle güzel bir açıklama yapmış Allah razı olsun lakin ben senin ne öğrenmek istediğini sanırım biraz anladım acizane biraz bilgimle sana anlatmak isterim, Kartal kardeşimin affına sığınarak Kul her daim abdestli olmalıdır bunun öneminide faziletinide anlatmak istesek çoktur zaten sende yazar ken bu konuyadeğinmişsin ama abdesttim yok diyede zamanı boş geçirmekte doğru değildir, abdest siz olduğun zamanda dil ile de kalb ilede zikir çekebir dua okuya bilirsin ,hatta elin kur'an a deymeden ezberden ayette okuya bilirsin (temiz olduğun müddetçe) buna bir engelde günah ta yoktur. her mü'min imkan dairesinde abdestli olmalıdır, fakat diyelimki yolda abdestin bozuldu evine gelinceye kadar abdest alacağın bir yer yoksa veya buna benzer hallerde abdestim yok diye zikirden geri kalmakta gafillik değilmidir.öyle olunca meydan malayağniye ,masivaya kalır bundanda Mevla hoşnut değildir. ben acizin anladığı kadar anlatmak istediğim budur selametle... |
|
11 mesaj
• 1. sayfa (Toplam 2 sayfa) • 1, 2
Kimler çevrimiçi
Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir